Een stukje

“Wat een leuk stukje.”

Fijn compliment, dank je wel. Ik weet wat je bedoelt.

Maar pardon … stukje??

Gek woord, stukje.
Stuk = kapot.
Stukje = klein beetje kapot?
Ik wil graag een stukje van die taart. Niet de hele taart, maar een stukje van die taart.
Ik loop wel eens een stukje. Met een stuk of wat honden.
Een bloemstukje. Ook zoiets. Een stukje van een bloem?
Om nog maar te zwijgen over een ‘stukje’ emotie, beleving en meer van zuks.
Nou, ik ga nog maar even een stukje zout op slakken leggen.
Daarna ga ik een stukje schrijven en daar komt dan uiteindelijk een artikel van.
Hoop dat je dat ook weer leuk vindt.

Moraal van dit verhaal

Het mag duidelijk zijn, ik ben niet gek op het woord 'stukje'. Maar ik weet dat het veel gebruikt wordt. Ook door mensen voor wie ik al jaren stukjes schrijf. Moraal van dit verhaal: woorden die jij vreselijk vindt, worden wellicht gebruikt door jouw doelgroep. Jammer, maar waar. Spuug er niet op.

Ga creatief om met jeukwoorden

Als mijn doelgroep spreekt over 'stukje', waarom zou ik er dan moeilijk over doen? Als zij zoeken op die woorden, dan is het slim om die woorden ook te gebruiken. Dat kun je doen door er over te praten. Zoals dit blog. In mijn eigen teksten gebruik ik het woord stukje niet, maar door er een blog over te schrijven, staat het toch op mijn site. Wie weet zoekt er iemand naar een persoon die stukje schrijft en komt dan toch bij mij terecht. Zou kunnen!