Over koeien en klanten vangen

Over koeien en klanten vangen

Boerenwijsheid en marketing

Als klein meisje mocht ik kiezen welk taakje ik na het eten ging doen: afwassen of de koeien ophalen. Dat laatste had mijn voorkeur. Ik was wel eens met mijn vader mee geweest om te helpen, zo moeilijk zag het er niet uit.... 

Kleine Kleiboer

Mijn vader maakte ondertussen de melkstal in orde. Maar toen hij klaar was, was er nog geen koe om te melken! Hij zag mij kriskras door het weiland lopen;  kleine Kleiboer holde de benen uit haar lijf. Maar als ik de ene koe in de goede richting had gekregen en de ander ging halen, dan ging de eerste weer rechtsomkeert!

Het geheim van de boer

Dat duurde dus veel te lang. Mijn vader legde uit dat een koe een kuddedier is. Ze blijven liever bij elkaar dan dat ze alleen overblijven. Waar dan ook. Zijn advies: jaag eerst maar een koppeltje van een stuk of vijf het weiland uit. Dan komt de rest vanzelf er achter aan. En verdomd, zo werkte het!

Wat leer ik van deze boerenwijsheid

Ik gebruik dit voorbeeld nog wel eens bij een training of bij een klant die advies wil. Die zie ik ook vaak ‘als een klein meisje in een wei vol koeien rond rennen’: wel druk doen, maar geen resultaat. De parallel met marketing:

  • Wil niet iedereen in 1 keer bereiken en analyseer eerst voordat je als een dolle van alles gaat doen
  • Verdiep je eerst even in je doelgroep. Wie zijn dat, hoe gedragen ze zich? Wat hebben ze nodig, wat hebben ze al en waarmee kun je ze nog verleiden?
  • Wat is de dynamiek in de sector, in de markt?
  • En: waar ligt de behoefte en wat heb ik te bieden?

Strategie: stappen zetten

Als je dat allemaal weet, dan kun je een strategie toepassen: stappen zetten om je doel te bereiken. Soms betekent dat je eerst richt op dat kleine koppeltje. Die weet je te vinden, die kun je motiveren. Het is makkelijker en het leuke is: als je dat kleine groepje in beweging krijgt, dan kijken anderen wat er gebeurt. En als het ze interesseert, dan volgen ze wel.

Juiste woorden op de juiste plek: SEO