Kleine ondernemer

Sinds 1 januari 2020 ben ik officieel een kleine ondernemer. Dat ben ik al jaren, maar nu heb ik een status. En ik ben er blij mee.

Ik ben al jaren parttime ondernemer
Dat begon toen ik werk met mantelzorg ging combineren. De mantelzorg is niet meer, maar het parttime werken wel. En nu kun je dat bij de belasting melden en dan hoef je geen btw-aangifte meer te doen. Hoe fijn is dat?! Scheelt weer een administratief klusje 4x per jaar. Daarbij komt dat ik geen btw in rekening hoef te brengen. Dat is vooral fijn voor opdrachtgevers die zelf ook niet btw-plichtig zijn. Zoals organisaties in zorg en welzijn. Of particulieren. Scheelt toch 21%. Doe er je voordeel mee!

Bewust klein zijn
Dat wordt niet normaal gevonden. Ik zie het aan de frons in de wenkbrauwen als ik dit vertel. Het is ook niet veel, een omzet van max twintigduizend euro per jaar. Je kunt er geen huishouden van laten draaien. Maar dat hoeft ook niet. Want ik heb vaste verkering en die betaalt ook een deel van de kosten. Dus geen zorgen over mij. Lief van je, maar dat hoeft niet.

Stukje filosofie op z'n Kleiboers
Er is veel wat je op kunt en weinig waar je mee toe kunt, aldus mijn vader zaliger, als het gesprek vroeger thuis bij ons over veel geld verdienen ging. De man had gelijk. Weet ik nu. En: als je veel tijd hebt, is het leven een stuk voordeliger. Denk daar maar eens over na.

Maar wat doe je dan??!!
Dat is wel zo’n beetje de meest gestelde vraag als ik zeg dat ik niet zo veel werk. Als enorme doe-het-zelver doe ik graag alles zelf. Van brood bakken tot het huis schilderen. Dat gaat niet als ik per week zestig uur van de ene deadline naar de andere hol en mijn leven slijt achter een pc. Daarnaast ben ik mede-eigenaar van ons klushuis in Noorwegen, ga ik in 2020 de meesterbloembindersopleiding eindelijk afmaken, waar ik dertig jaar geleden mee begonnen was. Ik loop zeker een uur per dag met mijn honden en ik probeer het Noors onder de knie te krijgen. Ik bak en kook graag en ik eet het ook graag allemaal op. Daarom moet ik ook sporten voor het lijfsbehoud. Dan is er nog iets met huishouden. En ik staar graag over de weilanden. Dat vraagt ook tijd. Ik weet hoe een koe een haas vangt én ik weet hoe de hazen lopen.

Gezond
Allemaal dingen die heel gezond zijn, las ik onlangs. Lijf en brein in beweging houden en nieuwe dingen leren is gunstig om stress buiten de deur te houden en alzheimer te voorkomen. Dus ik bespaar de samenleving ook nog eens een hele hoop geld.

Geen dank.