Kleiboer Communicatie

Schrijfsels

Een gratis foto kan duur worden

Gratis foto's voor je website

Je maakt zelf je website en plukt zo links en rechts wat foto's van het internet. Mooier kun je ze zelf niet maken, denk je nog. En gratis is niet duur, dus dat komt ook lekker uit. Tot op een dag ….. je post krijgt van Permission Machine of Getty Images of een van hun collega's.

Jaar in, jaar uit gaat het goed. Tot je op een dag post krijgt. Van een bedrijf dat Permission Machine heet, of Getty Images, of van een advocatenbureau dat namens een fotoagentschap jou sommeert om een bedrag te betalen voor het onrechtmatig gebruik van hun foto's. Die jij in al je onschuld van internet hebt gehaald, omdat je dacht dat ze gratis waren en ze vrij gebruikt konden worden. 

Gratis
Zelfs al haal je de foto's van een site die als naam ' Free huppeldepup ' heet, moet je goed uitkijken welke foto's je gebruikt. Want vaak staan er wel gratis foto's op, maar je zult zien dat de beelden die jij graag wilt gebruiken, dat je daar toch een licentie of een eenmalige vergoeding voor moet betalen. De fotograaf wil namelijk ook graag iets verdienen.

Stockfoto
Nu zijn er tal van stockfotosites waar je echt probleemloos je foto's vandaan kunt halen. Ik ken ze niet, want ik werk er niet mee. Ik denk dat je beter een eigen beeldbank kunt opbouwen. Dan heb je beeld dat past bij jouw bedrijf. Dan weet je zeker dat je

• origineel beeld hebt
• dat je geen boetes krijgt
• passend beeld hebt in stijl van jouw bedrijf

Eigen beeldbank
Je eigen beeldbank opbouwen kun je zelf doen, of laten doen. Een boete van Getty Images begint vaak vanaf duizend euro, daar kun je een professionele fotograaf heel veel mooie foto's voor laten maken!! In lage en hoge resolutie, zodat je beeld hebt voor online gebruik en ook voor drukwerk. Ik help je graag!

Extra tip voor de doe-het-zelvers
Als je zelf je website hebt gebouwd, check je dan ook even of alles voldoet aan de eisen die de overheid stelt per 25 mei 2018? Dan gaat de nieuwe privacywet in werking.

Bekijk hier mijn portfolio bedrijfsfotografie