Een praktisch vak

Een praktisch vak

No nonsense communicatie

Communicatie is een heel praktisch vak. Geen losstaande activiteit in een organisatie of bedrijf, waar je je al vergaderend loszingt van de werkvloer, maar een onderdeel van de dagelijkse gang van zaken. No nonsense, geen gelul. Als je wat verkopen wilt!

Praatje-plaatje

Mijn tekstschrijverij valt meer op sinds ik fotografeer. Ik ben zelf het schrijven ook veel meer gaan waarderen sinds ik fotografeer. Tijdens de opleiding zag ik hoe mensen vol passie voor fotografie worstelden om hun verhaal te vertellen. Want een goede foto is meer dan een mooi plaatje, het vertelt een verhaal. Best handig als je dat ook goed kunt verwoorden.

Passie

Ook bij mijn opdrachtgevers zie ik het: een en al passie, soms bijna vergroeit met hun ambacht. Je gooit er een kwartje in en ze houden niet meer op met praten. Maar hun verhaal opschrijven… dat lukt niet. En al helemaal geen tijd voor.

Maar waarom dan?

Er bestaat een overtuiging dat klanten geïnteresseerd zijn in je 'why': het waarom. Want dat is wat ze kopen. Ik denk dat het iets anders ligt. Ik denk dat het goed is om voor jezelf te weten waarom je doet wat je doet. Want dat maakt dat je ogen gaan stralen als je over je werk praat. Maar moet je daar in elke tekst je klanten mee confronteren? Vaak wil je klant alleen maar weten of je zijn/haar probleem kunt oplossen. Of je een vakman/vrouw bent, je vak verstaat. En of je betrouwbaar en betaalbaar bent. Zo praktisch kan het zijn.

Gouden hoorns 

Communiceren gaat verder dan alleen weten wat je eigen motivatie is. Je moet ook weten wat je klant motiveert om jou te willen vinden. Dat vond ik al toen ik begin van deze eeuw begon met dit vak en dat vind ik nog steeds. Alle trends, challenges en gratis acties van zelfbenoemde goeroes ten spijt, die je het kalf met de gouden hoorns beloven (als je met ze meedoet) maar je blijft vaak zitten met een 'bolle zonder kloten" (onvervalste boerenwijsheid, vrij naar mijn vader zaliger. NB: een bolle is een stierkalf.).

Geen gelul 

No-nonsense, geen gelul: communicatie is vooral een heel praktisch vak. Geen losstaande activiteit in een organisatie of bedrijf, waar je je al vergaderend loszingt van de werkvloer, maar een onderdeel van de dagelijkse gang van zaken.

 

Dit gezegd hebbende, ga ik vakantie houden. Tot over een maand!

Onze site ligt er al dagen uit. Hoe kan dat?
Op zoek naar een miljoenenpubliek?

Related Posts